Vognparkanalyse

Vognparkanalyse

For mange virksomheder er erhvervskørsel i bil forbundet med store omkostninger. For virksomheder, der stiller firmabiler til rådighed, kan der være måder at reducere omkostningerne og organisere vognparken af biler bedre.

Begynd med at skabe et overblik over virksomhedens vognpark. Det kan gøres ved at kortlægge kørselsforbrug, kørselsmønster, uheld/sikkerhed, brændstoføkonomi, vedligehold samt udskiftning af køretøjer er vigtigt, når virksomheden vil optimere vognparken og spare penge og CO2. Herefter er der mange måder at optimere transporten og vognparken på.

Indkøb af miljøvenlige biler og andre køretøjer

Ofte vil udskiftning til mere miljøvenlige biler spare mange penge i brændstof og vedligehold. Samtidig kan det også sænke virksomhedens CO2-udledning og bidrage til at opfylde mål i virksomhedens CSR-arbejde.

Hvordan bruger medarbejderne bilerne?

Medarbejdernes kørselsmønstre kan for eksempel vise, om bilerne står stille i en stor del af tiden. Her vil det kunne betale sig at flere medarbejdere deles om den samme bil, så bilerne bliver brugt mest muligt.

Firmabiler, som står stille, koster penge i alle døgnets timer. I stedet kan virksomheden melde sig ind i en delebilsordning og slippe for at betale skat, forsikring, service, dækskift, vask, parkering og kun betale for brændstof og leje i den tid som bilerne er i brug.

Læs mere om fordelene ved delebiler i vognparken her.

Kommune sparede 160.680 kroner årligt

I projektet Formel M kortlagde Greve Kommune deres medarbejderes kørselsmønstre og vognparkens omkostninger. Herefter besluttede kommunen sig for at udskifte 16 ældre biler i vognparken, som fyldte meget i brændstofsregnskabet.  Virksomheden indførte en delebil, som de også deler med borgerne og indkøbte derudover 17 nye miljøvenlige biler, som kører længere på literen.

Udskiftningen i vognparken har sparet kommunen 125.000 kroner årligt i brændstof og 35.680 kroner i grønne afgifter om året. Oveni er der også reduceret omkostninger til vedligehold, da blandt andet elbiler kræver mindre vedligeholdelse.

Læs mere om at kortlægge jeres vognpark i denne publikation (pdf) fra side 30.

En grønnere vognpark

Elbiler kan gøre virksomhedens vognpark grønnere. En vognparkanalyse kan sandsynliggøre, om virksomheden også kan spare penge på brændstof og vedligehold.

Tilskud til flådeanalyse

Læs mere her om Region Hovedstadens hjælp til virksomheder til at få udført flådeanalyse med henblik på potentialet for elbiler i jeres vognpark.

Læs mere om elbiler her