Samkørsel får medvind hos hovedstadens kommuner

Samkørsel får medvind hos hovedstadens kommuner

29 kommuner bakker gennem KKR Hovedstaden op om et nyt initiativ om Grønne Pendlervaner, som i 2020-2022 har fokus på, at borgerne i hovedstadsregionen skal køre mere sammen.

Myndighederne anbefaler, at man ved samkørsel maksimalt kører tre sammen og altid med de samme under Covid-19. 
Foto: Shutterstock

af | 11. februar - 2021 | Bæredygtig Mobilitet

1,05 person. Så mange sidder der i gennemsnit i bilen, når vi kører til og fra arbejde. Dét vil kommunerne i hovedstadsregionen gerne ændre, så vi sparer både CO2 og samfundsomkostninger ved trængsel. Derfor har KKR Hovedstaden udpeget samkørsel under overskriften Grønne Pendlervaner som én af syv indsatser for den tværkommunale grønne omstilling i hovedstadsregionen.

”Det kan være svært at arbejde med borgernes transportvaner – derfor er det vigtigt for kommunerne at forene vores kræfter og dele vores viden. Kommunerne kan gøre noget for samkørsel hver især, men vores borgere bor og arbejder jo ikke i samme kommune – og pendler derfor på tværs af kommuner. Derfor er der en større chance for, at vi kan påvirke noget, hvis vi løfter i flok. Så kan vi påvirke folk både i deres hjemkommune, og hvor de arbejder,” siger Tina Wexøe Ertbjerg, trafikplanlægger i Ballerup Kommune, som er tovholder for det tværkommunale samarbejde for indsatsen om Grønne Pendlervaner i KKR Hovedstaden.

At hovedfokus netop er på samkørsel under indsatsen om Grønne Pendlervaner skyldes, at samkørsel er den grønne pendlerform, som mest har været et privat initiativ, som ikke endnu er særlig udbredt. Derfor er der behov for at løfte samkørsel sammen på tværs af offentlige myndigheder og private udbydere. Samkørsel stopper ikke ved kommunegrænsen. Derfor kræver det et tværkommunalt samarbejde.

 

Samkørsels-indsats kobles sammen med Moving People-netværket

Når kommunerne skal arbejde med samkørsel, er det vigtigt, at der bliver et tæt samarbejde med de borgere, der skal køre sammen i pendlertrafikken. Derfor vil indsatsen i Grønne Pendlervaner blive koblet på Moving Peoples netværk af virksomheder. Planen er, at der i efteråret 2021 skal køre en fælles kampagne, hvor kommuner, virksomheder og andre aktører på området går sammen om at fremme samkørsel.

Læs mere om kampagne-indsatsen her.

 

Kommunerne deltager i forskellige tempi

Det er muligt for alle kommuner at deltage i samkørsels-indsatsen i det tempo, som passer ind i den enkelte kommunes grønne politikker. Nogle kommuner har arbejdet med samkørsel i noget tid – og for andre er det en ny indsats:

”Vi har lavet et overblik over, hvor meget de enkelte kommuner har arbejdet med samkørsel. For nogle er det nyt og andre står overfor at relancere samkørsel i deres kommune, når samfundet åbner mere op. Det overblik er vigtigt, da det synliggør hvor de enkelte kommuner er henne, så vi ved, hvem vi hver især kan gå til og dele viden og erfaringer med,” siger Tina Wexøe Ertbjerg.

Gate 21 faciliterer samarbejdet mellem kommunerne i initiativet Grønne Pendlervaner. Ligger din kommune i hovedstadsregionen og ønsker I at deltage i arbejdsgruppen, så kontakt Nanna Vanderskrog, projektmedarbejder i Gate 21, nanna.vanderskrog@gate21.dk

Momentum for samkørsel

Gennem de senere år er der udviklet en række apps og løsninger for samkørsel, der henvender sig til borgere, virksomheder og kommuner. De tekniske løsninger er der – og lige nu tyder det på, at flere og flere aktører er klar til samarbejde og nye indsatser for samkørsel:

– Der er afsat en pulje på tre millioner til samkørsel under Vejdirektoratet.

16 transportdirektører, regionsformænd og borgmestre foreslår samkørsel som et klimaværktøj.

– KKR Hovedstadens initiativ Grønne Pendlervaner i hovedstadsregionens kommuner

– Region Hovedstadens indsats for samkørsel på hospitalerne og gennem en kampagne-indsats med forskellige aktører og Moving People-netværket.

KKR Hovedstadens VIP-projekter

KKR Hovedstaden udarbejdet forslag til 7 VIP-projekter, der kan sætte fart på den grønne omstilling i hovedstadsområdet. Det handler om:

  1. energi- og klimaplaner,
  2. håndtering af madspild og bioaffald,
  3. 100% grønne drivmidler,
  4. cirkulære indkøb,
  5. grønne pendlervaner,
  6. energibesparelse i boliger og
  7. fælles plan for plastaffald.

For hvert projekt er udarbejdet forslag til målsætninger og indsatser. Læs mere her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

* Påkrævet felt
Du kan her anmode om at modtage Gate 21s nyhedsbreve og e-mails med relevante informationer om aktiviteter i regi af Gate21, tilbud om arrangementer mm. Vi behandler i den forbindelse personoplysninger (navn, organisation og e-mail). Formålet med behandlingen er at kunne sende e-mails og indsamle statistik. Vores behandling af personoplysninger fremgår af Privatlivspolitikken.

Ønsker du ikke længere at modtage mails fra Gate 21 kan du klikke på afmeld-linket i bunden af et hvert nyhedsbrev, du måtte modtage fra os.

Flere nyheder om Bæredygtig Mobilitet:

Studerende på DTU giver input til en selvkørende fremtid

Læs mere her

Nye, intelligente 'stærekasser' skal reducere støj

Læs mere her

Styrk indsatsen mod trafikstøj - nyt inspirationskatalog klar

Læs mere her

 

Flere nyheder om Bæredygtig Mobilitet:

Studerende på DTU giver input til en selvkørende fremtid

Læs mere her

Nye, intelligente 'stærekasser' skal reducere støj

Læs mere her

Styrk indsatsen mod trafikstøj - nyt inspirationskatalog klar

Læs mere her