Konkurrence fik medarbejdere til at køre sammen og spare CO2

Konkurrence fik medarbejdere til at køre sammen og spare CO2

​En kagemand og en synlig CO2-besparelse motiverede mere end en tredjedel af medarbejderne hos virksomheden Gubra til at køre sammen i november og december 2020.

Gubra kollegaer Urmas Roostalu, Erik Max Wulff og Martin Mikkelsen på parkeringspladsen og godt tilfredse med at køre sammen til arbejde.
Foto: Gubra

af | 11. februar - 2021 | Bæredygtig Mobilitet

At hoppe ind i bilen med en kollega til og fra arbejde kan give flere fordele. Det oplevede mere end en tredjedel af de cirka 155 medarbejdere i biotekvirksomheden Gubra i Hørsholm, da de i november og december 2020 dystede i disciplinen: samkørsel.

En kagemand var på højkant i november, hvor det gjaldt om at spare mest CO2 – og i december skulle medarbejderne samle sig i små virtuelle køre-teams (max 3), hvor en grøn kogebog var gevinsten for det team, som havde samlet flest CO2-coins.

”Det fungerede rigtig godt med de to kampagner, som hver varede tre uger. Det er jo ikke gevinsten der er det væsentlige, men det, at man har noget sammen og har en konkurrence kørende. Det giver bare så meget til fællesskabet. Det gav også et gearskifte og ny motivation, at vi undervejs skiftede dysten ud med en ny i december,” siger Sofia Pitt Boserup, der er senior kommunikationskonsulent hos Gubra.

Virksomheden har indgået en aftale med firmaet Commute App, som har leveret samkørsels-appen, der i en vis grad er tilpasset virksomhedens behov. App’en hedder Commute by Gubra og kan downloades af Gubras medarbejderne, der så kan aftale og planlægge køreture sammen til og fra arbejde. I app’en opsparer medarbejderne CO2-coins i forhold til den mængde CO2, som medarbejderen har sparret miljøet for. Dermed er den enkelte medarbejders positive bidrag til klimaet synligt.

 

Sjov og sammenhold med samkørsel

Den synlige CO2-besparelse har Gubra valgt at trække ind som et samlet CO2-barometer på forsiden af virksomhedens intranet. Dertil har Gubra oprettet en særlig samkørselsgruppe på deres interne sociale platform Yammer, hvor de medarbejdere, som deltager i konkurrencerne, kan holde hinanden opdateret med billeder og sjove indfald undervejs. Det giver mulighed for at skabe et community og en fællesskabsfølelse om samkørslen fortæller Sofia Pitt Boserup:

”Jeg startede en tråd med en GIF med James Cordens Carpool Karaoke. Her opfordrede jeg til, at vi uploadede billeder fra vores køreture sammen. Det kom der ret meget sjov ud af. Det skaber noget socialt og sjovt internt i virksomheden.”

 

Hjemmearbejde under Covid-19 påvirker samkørslen

I januar er mængden af ture, hvor medarbejderne kører sammen, naturligt faldet, da mange arbejder hjemme på grund af myndighedernes anbefalinger i forhold til Covid-19-situationen.

”I januar har vi ikke kørt konkurrencer for samkørsel, da mange i Gubra arbejder hjemme, men vi har valgt at matche hver optjent CO2-coin med en krone. Den kontante bonus bliver udbetalt sammen med februar-lønnen. Og der er en hård kerne på cirka 20 medarbejdere, der holder fast i samkørslen. Det, synes vi, er ret godt gået selv under den store mængde hjemmearbejde,” siger Sofia Pitt Boserup.

 

Samkørsel: en del af en samlet indsats

Initiativet med samkørsel er hos Gubra en del af en samlet indsats for at hjælpe medarbejderne til grønnere transport i hverdagen. Gubra har hen over sommeren 2020 arbejdet med at fremme cykling på arbejdspladsen. Samkørsels-indsatsen handler om at gøre noget aktivt for at fjerne bilerne fra vejene og så appellerer den godt til de medarbejdere, som ikke bare kan springe på cyklen til arbejde.

”Vi har fået lavet en undersøgelse af medarbejdernes transportvaner. Og den viser, at vores medarbejdere i gennemsnit har længere til arbejde end mange andre arbejdspladser,” siger Sofia Pitt Boserup og fortæller, at indsatsen med for at fremme samkørsel og cykling blandt medarbejderne hænger nøje sammen med virksomhedens grønne ambitioner:

”Det er en del af løsningen for at nedbringe CO2 fra pendling til og fra arbejde. Det er en post, der generelt fylder ret meget i arbejdspladsens samlede CO2-regnskab.”

Gubra vil i 2021 arbejde videre med samkørsel i samarbejde med Moving People og Gate 21.

Annika Højrup Runegaard Thomsen er ivrig bruger af samkørsels-appen Commute by Gubra. Hun vandt en kagemand i november-dysten.
Foto: Gubra

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

* Påkrævet felt
Du kan her anmode om at modtage Gate 21s nyhedsbreve og e-mails med relevante informationer om aktiviteter i regi af Gate21, tilbud om arrangementer mm. Vi behandler i den forbindelse personoplysninger (navn, organisation og e-mail). Formålet med behandlingen er at kunne sende e-mails og indsamle statistik. Vores behandling af personoplysninger fremgår af Privatlivspolitikken.

Ønsker du ikke længere at modtage mails fra Gate 21 kan du klikke på afmeld-linket i bunden af et hvert nyhedsbrev, du måtte modtage fra os.

Flere nyheder om Bæredygtig Mobilitet:

Giv et politisk skatteskub – og skab flere cyklister

Læs mere her

Projekt søger partnere til forsøg med delemobilitet

Læs mere her

Lydvandring giver nye perspektiver på støjen

Læs mere her

 

Flere nyheder om Bæredygtig Mobilitet:

Giv et politisk skatteskub – og skab flere cyklister

Læs mere her

Projekt søger partnere til forsøg med delemobilitet

Læs mere her

Lydvandring giver nye perspektiver på støjen

Læs mere her