Ingen tog? Kommuner viser nye veje for pendlerne

Ingen tog? Kommuner viser nye veje for pendlerne

af | jun 13, 2018

Foto: Egedal Kommune

Lån et gratis lokale hos kommunen – og slip for forlænget rejsetid. Det er muligheden for borgere i Egedal Kommune, som er er påvirket af lukningen af Frederikssundbanen. Også andre kommuner hjælper borgerne på vej under sommerens banelukninger.

Omkring 100.000 daglige pendlere vil blive berørt af sporarbejde på Kystbanen og Frederikssundsbanen hen over sommeren. Og det er noget, kommunerne tager alvorligt. En lang række kommuner i Moving People har arbejdet intensivt med at informere borgerne om alternative muligheder for transport – og i Egedal Kommune kan borgerne låne et gratis kontorlokale, så de helt slipper for transporten:

”Vi har valgt at stille kontorlokaler til rådighed for borgerne under banelukningerne. På den måde kan man etablere små arbejdsfælleskaber eller få mere tid til at arbejde alene. Borgerne har været utroligt positive over for vores tilbud, som faktisk er blevet til på baggrund af et borgerforslag,” siger Frederik Roed, presseansvarlig kommunikationskonsulent i Egedal Kommune og fortsætter:

”I øjeblikket har vi en lille gruppe fra Erhvervsstyrelsen, som har valgt at arbejde her i en længere periode.”

Og udlån af kontorlokaler smitter – det er nu også en mulighed, hvis du bor i Ballerup Kommune.

 

Kommuner informerer om alternative veje og muligheder

Ballerup og Egedal Kommune er ikke alene om at anvise alternative transportmuligheder under banelukningerne til borgerne. Også kommunerne Frederikssund, Herlev, Frederiksberg, København, Gentofte, Rudersdal, Hørsholm, Fredensborg og Helsingør gør en ekstra indsats for at informere borgerne.

Mange af kommunerne bruger deres hjemmeside eller lokalpressen til at gøre borgerne opmærksom på eksempelvis:

  • Hvorfor og hvor længe banerne er lukkede
  • Alternativer ruter mellem lokalområdet og forskellige destinationer
  • Alternativer med togbus, bus, cykel og samkørsel – og links til hvor borgerne kan finde information om eksempelvis supercykelstier, samkørselsparkering m.m.

Og for flere af kommunerne bliver hjemmesiden fulgt op med information via sociale medier som eksempelvis Facebook.

”På Facebook har vi mindet borgerne om, at toget ikke kører – og at de med fordel kan tage togbusser eller busser. Vi har også promoveret cyklen og forlængelsen af Vi cykler til arbejde kampagnen. Generelt har vi brugt Facebook til her og nu information med små gode links, der kan gøre det lettere for vores borgere i hverdagen. Det har vi fået rigtig god respons på,” siger Frederik Roed.

 

Ekstra indsats er sund fornuft

Almindelig trafikinformation om eksempelvis erstatningsbusser for togene og ekstra Movia-busser findes på dinoffentligetransport.dk. I Moving People har Movia og kommunerne samarbejdet med DSB og BaneDanmark om en informationskampagne, som både de og kommunerne formidler. Den kommunale indsats ligger altså oveni de ting, Movia, DSB og BaneDanmark allerede gør – og for Egedal Kommune ligger motivationen lige for:

”Vi kan fortælle, at det ikke er kommunen, der lukker banerne, men DSB og BaneDanmark. Det egentlige ærinde er dog, at vi som kommune tager os af de ting, der påvirker borgerne. 80 procent af borgerne i Egedal pendler ud og ind af kommunen hver dag. Det er god borgerservice og strategisk kommunikation at informere om, hvordan deres hverdag berøres og give gode fifs til, hvordan de kan komme på arbejde. På den måde har sporarbejdet bidraget til god branding for kommunen,” slutter Frederik Roed.

 

Læs mere om forlængelsen af Vi cykler til arbejde her.

Læs mere om sporarbejde og alternative rejseruter på DOT – dinoffentligetransport.dk