Giv dine medarbejdere inspiration til vintercykling

Giv dine medarbejdere inspiration til vintercykling

af | okt 12, 2018

Foto: Mikkel Østergaard

 

Fang dagens fantastiske solopgange og -nedgange med en cykeltur til og fra arbejde i den mørke tid, vi går i møde. Det er et af rådene fra Active Consulting til medarbejderne i Agilent Technologies, som arbejder aktivt med at få medarbejderne til at cykle mere. Få flere gode råd – lige til at hænge op i cykelkælderen – i denne artikel.

Efteråret er over os, og cyklen skal køres i garage. Eller skal den? Virksomheden Agilent Technologies sætter i et nyt cykelprojekt fokus på at få flere medarbejdere op på cyklen. Det kan virke utraditionelt at starte cykelprojekter, når bladene falder på cykelstien, men der er mening med galskaben. Arbejdet med at bygge letbanen er nemlig så småt gået i gang langs Ring 3 på den strækning, som mange af medarbejderne kører i bil til og fra arbejde. Når vejarbejdet for alvor går i gang, kan det derfor blive mere attraktivt at cykle, selv om dagene bliver både kortere og koldere.

”Man kan sagtens køre på cykel i vinterhalvåret, bare man klæder sig selv og cyklen på til det,” siger direktør Nils Bradtberg fra Active Consulting. Han brænder for cykling hele året og rådgiver virksomheder som Agilent Technologies om, hvordan cykling kan tænkes ind som en del virksomhedens sundhedsprofil.

”Et overordnet godt råd er at tage tøj på, der både kan ånde, og som ikke blokerer for blodomløbet. Et inderste lag af uld er ofte rart, fordi det ikke er syntetisk, det holder på varmen og transporterer sveden. Ligeledes kan et par cykel lycra bukser eller løbetights være komfortable at cykle i,” siger Nils Bradtberg.

Gør cyklen vinterklar

Cyklen skal også gøres vinterklar. Her er det ifølge Nils Bradtberg vigtigt at huske at holde cyklen ren. Kæden renses og smøres en gang om ugen. Med en brugt tandbørste og en klud af et gammelt lagen, er det hurtigt gjort.

”Kører du på racer eller smalle dæk, kan du med fordel få indlagt dækindlæg, som forstærker dækkene. Det kan fås til under 100 kroner for begge dæk, og du kan få det lagt ind, hvis du alligevel er punkteret eller i anden anledning skal have skiftet dæk og slanger,” siger Nils Bradtberg og tilføjer, at dækkene desuden skal være hårdt pumpet.

Cyklen skal naturligvis være udstyret med ordentligt lys, så du bliver set i mørket, og som lyser vejen godt op. Der findes lygter i høj kvalitet, som kan genoplades som USB i PC’en.

Hvis uheldet er ude

Har du langt til arbejde, eller kører på en strækning, hvor der ikke er offentlige transportmidler, er det godt at være forberedt på en punktering. Lappegrejer, svensknøgle og en ekstra slange kan være en del af grejet – hvis du da ikke bare vælger at medbringe nummeret til en taxi. Særligt i regnvejr er der ekstra grund til at være opmærksom. Regnen skyller nemlig ofte grus ud på cykelstien, hvorfor man oftere punkterer i regnvejr.

Gode råd til dine medarbejdere

Copy / paste og hæng op i cykelkælderen – eller sæt på intranettet

Er du klar til vintercykling?

Beskyt dig mod kulde

Hav de yderste led godt beskyttet med gode handsker, tykke sokker og en tynd hue under cykelhjelmen.

Påklæd kroppen godt

Din påklædning må godt være lidt ‘kold’ – uldundertrøje, svedtransporterende cykeltrøje, løbetights eller cykelbukser. Du skal nok få varmen, når du først har trampet lidt i pedalerne.

Find din ‘vinterpakke’

Gør dig klar, hvad du behøver – genopladeligt lys med god sigtbarhed, tøj (som nævnt ovenfor), eventuelt punktérfrie dæk eller dækindlæg i eksisterende dæk.

Beskyt din cykel

Gør det til en vane at vaske din cykel ved dage med regn – fjern mudder og snavs med lidt vand. Det gælder især de udsatte dele som kæde og kassette. Tør af med en aflagt klud og rens i dybden med en gammel tandbørste. Påfør olie. Gør du dette til en rutine, da tager det dig 3-4 minutter, og cykeldelene holder længere.

Mindset

Vinteren er tiden, hvor vi er meget inden døre. Derfor er cykling til og fra arbejde en mulighed for at fange dagens første og sidste solstråler – fantastiske solopgange og -nedgange. Nyd det og se det som en bonus.

Søg råd

Alliér dig med rutinerede cyklister, og spørg til råds.

Foto 1: Niels Bradtberg demonstrerer, hvordan kæden tørres og smøres.
Foto 2: Handsker og hue af god kvalitet er et must til cykelturen i vinterhalvåret. Derud over skal der sættes lidt tid af til at aftørre og smøre kæden. Det er en god ide købe et dækindlæg, som kan forhindre punkteringer.